Kaži mi, kaži...

Merkur u opoziciji sa Marsom i kvadratu sa Saturnom – ubi me prejaka reč

Od ulaska u ovu radnu nedelju, to jest od 21-og septembra pa zaključno sa subotom, 26-og (dok ne pređe u znak Škorpije) planeta Merkur će sa poslednjih stepeni znaka Vage praviti opozicioni aspekt sa retrogradnim Marsom I istovremeno kvadratni aspekt sa retrogradnim Saturnom.

Prilično nepriličan dan

Merkur predstavlja misao I intelekt, predstavlja razum I komunikaciju, svaku vrstu pokreta I saobraćaja, pisanu I govornu reč, ruke I spretnost, informaciju, decu I trgovinu.

Saturn kao najveći zodijački malefik, popularno “učitelj – mučitelj” predstavlja patnju, zlo, bolest, blokadu I ograničenje, naučene modele ponašanja, krutost, granice, vreme I starost. No, istovremeno on vlada istrajnošću, postojanošću, disciplinom, kontinuitetom I trajnošću. U svom retrogradnom hodu donosi nam posledice naših dela, vrši naplatu učinjenog, za nekog ekstra dobro….za nekog I ne baš.

Mars kao mali malefik predstavlja borbenost, snagu I volju, predstavlja akciju I pravdu. No, on takođe donosi agresiju, sukob, destrukciju, nemir I rat, osvetu, vatru, razaranje I ubod. U svom retrogradnom hodu predstavlja pritajeno zlo, udarac sa leđa koji ne očekujemo, predstavlja podlost I lukavstvo. Takođe, dok ide unazad donosi nam rezultate prethodno učinjenih postupaka. Pa, kakva je bila setva, takva će biti I žetva.

Samo na osnovu do sada napisanog jasno vam je da samo u danima koji donose velike nemire I teskobu. Sve to može biti izraženo na fizičkom, spoljnom planu…..ali isto tako može se odraziti na naše unutrašnje nemire I mentalne nespokoje.

Psihički – prisutan je osećaj osujećenosti, straha, bezizlaznosti, melanholije. Naglašeni su problemi sa spavanjem, sa jakom unutrašnjom nervozom koja može dovoditi čak i do anksioznosti i paničnih napada. U drugim slučajevima – do depresije i osećaja da ništa što uradimo nema svrhu pa zato biramo povlačenje u sebe i zatvaranje. Ukoliko osećate senzacije kao što su nemogućnost da udahnete « do kraja », osećaj obruča oko pluća, trnjenje u prstima i rukama – najverovatnije je to posledica dubokih unutrašnjih nemira. Ovo ne znači da ne treba potražiti lekarsku pomoć, ali jednim delom možemo pomoći i sami sebi time što ćemo se češće opuštati, lagano šetati u prirodi, meditirati, uposliti ruke sitnim poslovima – tražiti modele funkcionisanja koji nam donose mir.

Na spoljnom nivou ovi aspekti govore o moru loših informacija koje dolaze. O propasti planova u poslednjem trenutku, onih za koje smo bili sigurni da su pravi i da ćemo ih realizovati. U našoj svakodnevici ovih dana mogu biti prisutni laž, intrige, obmane, krađe i prevare. Prenaglašen je cinizam, svadljivost, kritika, ogovaranje, verbalna agresija. Početni momenat u bilo kojoj našoj aktivnosti može biti dobar, ali je pitanje da li ćemo je moći realizovati do kraja jer će se osoba ili okolnosti ili sami naši postupci – postaviti kao prepreka ispred nas. Veliki problemi u svim odnosima, bilo da je u pitanju ljubav, posao, porodica, prijateljstvo. Lako se plane i lako se kažu teške reči.

Ovi aspekti predstavljaju nemogućnost pravog procenjivanja. Kada je potrebna brzina – mi usporavamo I zastajemo. Kada je potrebna sporost i opreznost – jurcamo. Potencijalno veliki problemi u saobraćaju zbog neprilagođenosti brzine, zbog manjka pažnje, ali i zbog kvarova na vozilima.

Međugeneracijski sukobi. Svađe sa decom i mlađim osobama. Potencijalno zdravstveni problemi deci ili nemogućnost kontrolisanja istih što dovodi do raznoraznih neprijatnih situacija, čak njihove ugroženosti.

Pretnje, zveckanje oružjem, napadi verbalni ili fizički. Odbacivanje ideja i predloga koji možda i jesu dobri, ali mi ne vidimo u ovom trenutku ništa pozitivno u njima jer smo u pesimističkom raspoloženju i ne želimo ništa da menjamo. Prenaporan rad sa malo koncentracije pa su moguće povrede, ubodi, opekotine, lomovi. Nervni slom.

Mogla bih ja da nastavljam sa simbolikom još ihaj – haj, ali poenta je sledeća – Ovo su dani visokog napona, dani kada je reč zaista ubojitija od mača, dani u kojima se osećamo poraženo, bez elana, bez snage, energije, volje, motiva.

Ispisaću simboliku po znacima, ali je shvatite vrlo okvirno. Poenta je da ćemo osnovnu simboliku u blažoj ili težoj meri osetiti svi. Neko će ovih dana biti samo vrlo umoran, dok će neko drugi smatrati da su se svi udarci sudbine okomili baš na njega. Najveći uticaj i dalje trpe kardinalni znaci – Ovan, Rak, Vaga i Jarac ali ni ostali neće proći bez njega.

Kažu da se mirom i strpljenjem čak i najteži aspekti mogu prevazići. Ja nešto nisam sigurna u to, ali u svakom slučaju – vredi pokušati. Probajte da ne dozvolite da vas ovih dana stvari izbacuju iz takta, pokušajte da pre reakcije sačekate i primirite se malo. Budite obazrivi i strpljivi.

 

OVAN

Partnerstva svake vrste mogu doći u ozbiljan problem I zastoj. Sukobi sa onima koji su preko puta vas, sa nadređenima. Dobijate informacije koje vam nikako ne prijaju. Svadljivost.

BIK

Sukobi na radnom mestu, loši odnosi sa kolegama i saradnicima. Osećate se zarobljeno u okolnostima iz kojih ne vidite izlaz. Problemi sa spavanjem i unutrašnjom nervozom. Povrede i lošije zdravlje.

BLIZANCI

Problemi sa decom i mlađim članovima porodice. Sukobi i nerazumevanje sa prijateljima. Teškoće u finansijskom segmentu. Emotivna neispunjenost i nemogućnost da ostvarite svoje želje.

RAK

Problemi idu na tri strane – porodica, partnerstvo, posao. Rasprave, ogovaranje, sukobi sa onima koji su vam srcu ili poslovno najbliži. Loše informacije utiču na vaše samopouzdanje.

LAV

Teškoće u poslovnom segmentu. Neprijatne vesti koje vam srozavaju samopouzdanje. Težak i naporan rad. Mogućnost povreda, potreban je veliki oprez u saobraćaju. Iznenadni susreti koji vas prodrmavaju.

DEVICA

Zastoj u platnom prometu. Veliki troškovi koji se gomilaju. Nemogućnost pozajmice ili uzimanja kredita. Osećate se zablokirano u svemu što želite da preduzmete. Teškoće mlađim članovima porodice.

VAGA

Koliko god želeli da balansirate, ispada da je to sada nemoguće. Sukobi sa članovima porodice, u emotivnim i poslovnim partnerstvima. Teškoće u familiji. Verbalni napadi na vas.

ŠKORPIJA

Mozak ključa. Osećaj osujećenosti u svim planovima. Napadi od strane konkurencije, krađe intelektualne i druge svojine. Problemi u saobraćaju I sa povredama. Težak I naporan rad. Pritisak na zdravlje.

STRELAC

Na udaru su finansije. Neispunjena očekivanja od strane prijatelja, gubitak podrške od onih na koje ste računali. Problemi u emotivnom segmentu I sa mlađim članovima porodice.

JARAC

Napadi na vas dolaze sa više strana. Porodični segment je pod velikim pritiskom, slično je i u poslovnom delu. Neprijatne informacije od strane nadređenih. Vaše strpljenje i istrajnost su na izmaku.

VODOLIJA

Planirate jedno, dešava se nešto potpuno drugačije. Nemogućnost da kontrolišete situacije u kojima ste. Mentalno ste previše opterećeni. Teškoće u saobraćaju i u komunikaciji. Informacije koje « ubadaju ».

RIBE

Koliko god da zarađujete, novac samo leti od vas. Nemogućnost finansijske stabilizacije. Loša podrška od onih kojima ste verovali. Problemi I sukobi u partnerstvima.

Voli vas vaša Venera sa papilotnom <3 <3 <3