Kaži mi, kaži...

Karte dana – utorak 21.04.2020.

ISTINA – SMRT

Noćas sam sanjala san koji me je u prvom trenutku jako uplašio, a posle mi doneo smirenje… I ne bih vam ovo spominjala da nisu baš ove karte dana izašle.

U snu je severni zid mog stana krenuo da se odvaja na samom spoju sa istočnim zidom i pojavila se prvo mala pukotina, a onda kako je san odmicao – sve veća i veća. Ja jurcam okolo naokolo pokušavajući da pronađem nešto što će tu pukotinu zatvoriti, pokušavajući da organizujem majstore da to zatvore. I u nekom trenutku shvatam da je to nemoguće. I dok očajna stojim i gledam kako se pukotina lagano, ali sigurno širi – shvatam jednu stvar – kroz tu pukotinu vidi se plavo nebo, čuju se ptičice i ulazi sunce, zrak po zrak. Tog trenutka strah nestaje i dolazi spoznaja – koliko god nas zidovi štitili, oni su istovremeno i ograničenje, zatvor. Spoljni svet je nepoznato, nesigurno i ponekad opasno mesto, ali je tamo sloboda i divno je….

Zašto vam ovo pišem? Baš iz razloga što ove karte dana govore o slobodi, o istini, o izlasku iz represije. I ne, ne mislim samo na vanredno stanje i celu ovu ujdurmu koja nas je snašla u proteklih mesec dana. Govorim o tome da mi kao pojedinci, kao ličnosti, kao duše – stojimo na raskrsnici.

Na jednoj strani se nalazi zatvor koji su nam izgradile okolnosti ili u koji smo se svojom voljom zatvorili po određenim pitanjima – na lošem poslu, u lošim vezama, u lošim konekcijama sa drugim ljudima. Zatvor jeste ograničenje, ali zatvor je sa druge strane sigurno mesto – tačno znamo njegova pravila, tačno znamo šta smemo a šta ne, navikli smo se, pustili smo korenje. To bi vam bila ona poslovica “ Bolje sa đavolom kojeg poznaješ“.

Na drugoj strani raskrsnice se nalazi sloboda, ali ta sloboda ne daje nikakvu sigurnost. Možda ćeš proći super, a možda ćeš se olupati i propasti. To je iskorak u nepoznato, koje mami i privlačno je ali nema nikakvih garancija. Na jednoj strani raskrsnice je laž i toga smo svesni, ali na drugoj strani je istina koja o itekako može da zaboli.

Možda klackalica postoji već neko duže vreme u vama. A možda će se baš danas pojaviti ili u danima koji slede. Nebitno je to. Poenta je da smo svi, svako na svoj način i svako po sopstvenom pitanju – došli do momenta kada moramo doneti odluku. Neke su odluke krucijalne, ogromne – a neke su male, ali svejedno imaju svoju važnost za nas. Da li ćemo izabrati zidove i sigurnost ili ćemo izabrati oslobođenje i neizvesnost. I niko te izbore ne može načiniti osim nas.

Simptomatično je da baš u ovim danima postoji pritisak od strane okolnosti ili od strane drugih ljudi koji teži da nas zadrži u postojećem stanju. Ali je isto tako simptomatično da sve blokade počinju da popuštaju. I one spolja i one u nama. Zakoračili smo u vreme odluka. I svaka će odluka imati ogroman efekat na naš život. Bilo da je ta odluka u korist zidova ili u korist slobode.

Ne mogu vam reći – birajte mudro. Ne mogu vam reći – birajte srcem. Nije na meni da vas usmeravam. Mogu samo da vam kažem – birajte. I srećno vam u tim izborima bilo!!!

Voli vas vaša Venera sa papilotnom <3 <3 <3