Kaži mi, kaži...

Merkur u kvadratu sa Marsom – jezik brži od pameti

Planeta Merkur predstavlja misao I intelekt, predstavlja razum I komunikaciju, svaku vrstu pokreta I saobraćaja, pisanu I govornu reč, ruke I spretnost, informaciju, decu I trgovinu. Merkur nije ni malefična ni benefična planeta – u zavisnosti od toga da li je u aspektu sa malefikom ili sa benefikom – on “preuzima” I preslikava njihovu energiju na sebe I deluje na isti način. Njegov tranzit kroz znak Riba, gde Merkur ima nepovoljno dostojanstvo govori o dezinformacijama, greškama, neproverenim informacijama koje plasiramo ili koje dolaze do nas, o zamajavanju nebitnim stvarima dok nam bitne promiču ispred nosa, o lažima,  o manipulaciji, lopovluku. Psihološki – govori o mentalnoj rastrojenosti, o nefokusiranosti, rasejanosti, o idealizaciji, o mentalnom vrtenju u začaranom krugu.

Mars je mali malefik. On predstavlja borbenost, snagu I volju, akciju I pravdu, impuls I strast ali takođe donosi I agresiju, sukob, destrukciju, nemir I rat, osvetu, vatru, razaranje I ubod. U znaku Blizanaca kroz koji tranzitira do drugog dela aprila pojačaće našu potrebu da se krećemo, da komuniciramo, da iznosimo svoje stavove (da li nas neko pita ili ne pita koji su naši stavovi nije ni bitno), donosiće jake impulse i potrebu da pobedimo u svakoj raspravi I debati. Pooštriće međuljudske odnose, ali će pooštriti I vožnju I naše ponašanje u saobraćaju. Sada je noga na gasu brža od razmišljanja da li bismo trebali da pojurimo ili ne, sada je jezik brži od pameti a pošto znak Blizanaca predstavlja najpre ruke – mogli bismo da kažemo da ako dozvolimo da nam te iste ruke budu brže od misli I racia – itekako se možemo pošaketati sa nekim.

Od 19-og marta ove dve planete ulaze lagano u aspekt kvadrata koji u svojoj suštini predstavlja borbu. Aspekt će vrlo intenzivno delovati do 24-og marta a nešto slabije sve do 27-og.

Šta možemo da očekujemo u narednim danima a čega bismo trebali da se pričuvamo?

Najpre bih skrenula pažnju na saobraćaj. Jer, ovaj aspekt može da donese gužve, naročito na raskrsnicama u kojima svi žure I svi se nerviraju I svako hoće da se “probije” đa nogom na gasu, đa svađom I ružnim rečima. Takođe – potencira na saobraćajnim nesrećama – jednim delom zbog neprilagođene brzine, drugim zbog slabe vidljivosti ili klizavih kolovoza, trećim zbog problema na automobilu. Period povreda koje mogu biti I u saobraćaju, ali I na bilo kom drugom mestu – zato što brzamo, zato što smo rasejani I ne gledamo ispred sebe.

Ovo je period kada će vam neko ukrasti parking mesto ispred nosa, što može da vas isprovocira na svađu ili da vam debelo pokida živce.

Ovo je period kada se putovanje odlaže zato što imamo problem sa papirima ili sa vozilom. Period koji donosi kašnjenja gde god da se zaputite i nerviranje zbog istog. Zato – gledajte da krenete ranije gde god da ste se zaputili.

Ovo je period kada pešaci ne gledaju gde I kako prelaze ulicu – mogu samo u trenutku da iskrsnu ispred vozila. Naročito treba obratiti pažnju na najmlađe učesnike u saobraćaju. Kada su deca I mlađa populacija u pitanju – moguće su laži I prikrivanja I svađe zbog toga. Takođe – vodite računa o njima na svaki mogući način jer su u ovom periodu osetljivi I fizički I mentalno.

Dalje – ovaj aspekt donosi problemi u međuljudskim odnosima I komunikaciji – pa se očas posla možete iznervirati I posvađati sa familijom, partnerom, prijateljem, poslovnim saradnikom. Obe strane mogu delovati impulsivno I ishitreno I reći stvari zbog kojih će kasnije požaliti.

Komunikacija nam može biti nerazumljiva I teško ćemo se dogovarati. Takođe, možemo reći baš ono što ne bismo trebali I to osobi koja to ne bi smela da zna. Pripazite gde šaljete mailove, sms-ove, poruke bilo koje vrste – jer itekako mogu otići na pogrešnu adresu.

Papirološki problemi mogu biti naglašeni. Izgubićete papir ili dokument koji vam je bitan ili će vam isti biti ukraden. Čuvajte novčanike da se ne biste nervirali kasnije.

Generalno gledano – ovaj aspekt potencira da se osećamo nervozno, osujećeno, sa jakom unutrašnjom tenzijom i samo čekamo « okidač » da bismo mogli da planemo i istresemo sav stres iz sebe. Strpljenje se sada vrlo lako gubi.

Šta je potrebno uraditi da bismo lakše prošli kroz ovaj period ? Izbrojati do deset pre nego što odreagujemo na neku provokaciju. Ne dozvoliti da nas drugi ubacuju u afektivna stanja I nervozu. Biti pažljivi I oprezni u saobraćaju. Čuvati one koje volimo, naročito najmlađe. Ako razgovaramo ili pregovaramo o bitnim stvarima I pitanjima – pokušati da imamo više tolerancije I da razumemo bolje jedni druge. Opuštati se kroz šetnju, kroz laganu fizičku aktivnost. Rasterećivati mozak čitanjem, gledanjem sadržaja koji nas relaksiraju, meditacijom.

 

Voli vas vaša Venera sa papilotnom <3 <3 <3