Kaži mi, kaži...

Retrogradni Merkur u Škorpiji

Saturn je najveća zloća od planete – stalno nas nešto stiska i pritiska, Jupiter je najveći dobrotvor i velikodušni benefik. Mars predstavlja muškarce i govori o našoj energiji i seksualnosti, Venera predstavlja ženski deo populacije i govori o ljubavi. Sunce je izvor života, Mesec je naša duša. Ne pričam o transcendentalnim planetama – Uranu, Neptunu i Plutonu jer oni nemaju uticaj na lično već na kolektivno. I sad – sve planete su tu kao nešto bitne i imaju važne zadatke, a Merkur? Merkur mu tu dođe kao levo smetalo, jel da? Paaaaa…..jeste li baš sigurni u to? Pogledajte šta zaista Merkur radi i kakva je njegova uloga u našim životima – Merkur je planeta razuma, bez njega ne možemo živeti, disati, kretati se, misliti. On je planeta inteligencije i intelekta. On povezuje ideju i misao sa rečju i pokretom. On je planeta logike i analize, daje nam sposobnost primanja i obrađivanja informacija. On povezuje puteve, ulice, saobraćaj, prenos komunikacija. On je i dete i trgovac i novinar i saobraćajac i računovođa i naša braća i sestre. U njemu su sva znanja i saznanja. Sad ispada kao da je taj Merkur „devojka za sve“. I jeste!

Tranzitni Merkur se nalazi u znaku Škorpije od 27-og septembra i u ovom znaku će ostati sve do 1-og decembra ove godine. Da, imaće kratak povratak u znak Vage, od 27-og oktobra do 11-og novembra u svom retrogradnom hodu. Celokupni njegov retrogradni hod biće u periodu od 14-og oktobra do 3-eg novembra.

Merkur u znaku Škorpije je opak i naopak, ciničan i kritičan ali je zato sa druge strane duboko analitičan, jako logičan, misli i reči su snažne i baš kao i škorpija – „ubadaju“ iz prve, smrtonosno. Kada je retrogradan, potaknuće da iz nas ispliva sve ono što smo nakupljali dugo, sav mulj koji se taložio krenuće da se kovitla i diže sa dna. Škorpija je znak tajni i skrivenog, a retrogradni Merkur će mnoge od tih tajni, koliko god da su one dugo skrivane, izneti na površinu. Postaćemo sumnjičavi i nepoverljivi, intuicija će u nama raditi žestoko šaljući nam signale da nešto nije u redu. Istine koje izađu na svetlost dana neće biti prijatne i mogu nas u prvom trenutku saznanja šokirati.

Mislim da već svi znamo napamet „klasične“ posledice retrogradnosti Merkura – kašnjenja, zastoji u saobraćaju, problemi sa računarima i mobilnim telefonima, internetom, papirološke komplikacije, gubljenje stvari (ali isto tako i pronalaženje onih koje smo zaturili u nekoj prethodnoj Merkurovoj retrogradnosti), teškoće u komunikaciji, nerazumevanje, teškoće sa decom, okolinom, problemi sa kućnim ljubimcima i sto drugih stvari koje „pokrivaju“ sve Marfijeve zakone.

No, ova retrogradnost Merkura je sada dodatno pojačana jer je njegov dispozitor retrogradni Mars u Ovnu koji se nalazi i dalje u prilično teškim aspektima sa Jupiterom, Plutonom i Saturnom. Zato je u ovoj retrogradnosti pojačana maleroznost, mentalna napetost, anksioznost, psihički poremećaji, zakonski problemi, sve vrste kazni i teškoća sa novcem i monetarnim ustanovama, pojačana je svadljivost, ekscesi, kriminalne radnje, osvetoljubivost, pojačane su frustracije, pesimizam i bes.

Takođe, bićemo skloni da „kopamo“ dok ne iskopamo. Pratićemo vrlo pažljivo ono što se oko nas dešava, memorisati, slagati u glavi i povezivati. I reći šta mislimo i šta jeste, pa kom opanci kom obojci. Istina na videlo, pa šta god ona donela. Potkačiće ovaj retrogradni Merkur i odnose svake vrste, naročito kada se vrati u znak Vage – u tom periodu biće veliko vatreno krštenje za sve veze, emotivne ili neke druge – koje su na iole nestabilnim osnovama.

U suštini, kao što smo to u prethodnim tekstovima naglašavali – planete ne „čine“ ništa, one samo pokazuju ono što se dešava u nama i oko nas. Tako vas neće retrogradni Merkur „naterati“ da nešto uradite, da se posvađate, neće vas saplesti na ulici, podmetnuti vam pogrešne papire, sakriti od vas novčanik ili vam brčkati po kompjuteru, ne. Neće vam retrogradni Merkur doneti potrebu da se javite nekome iz prošlosti, niti će vas on potaknuti da proveravate telefon dragog vam bića jer sumnjate da vas lažucka. Ovaj retrogradni Merkur u Škorpiji i u znaku Vage sada pokazuje da smo osetljivi na neistinu, da nam je nekih stvari već preko glave, da smo jako dugo prećutkivali i gomilali unutar sebe pitanja koja nas muče. I kao mulj koji uzburkana reka podiže sa dna, tako će se i u nama stvari pokrenuti. Potrebe da otkrijemo, saznamo, raščistimo, rešimo. Da na prvom mestu – ostanemo čisti pred sobom.

Uticaj po znacima i podznacima. Savet je – uvek prvo čitajte za svoj podznak, tek onda za znak i ta dva uklapajte da biste dobili širu sliku.

OVAN – Merkur u polju kriza, promena i tuđeg novca kao i u polju koje vlada partnerstvima svake vrste, sudskim procesima i javnošću – pojačana finansijska problematika, „borba“ za finansijsku stabilnost, teškoće prilikom pozajmica ili uzimanja kredita. „Fali ti jedan papir“ period. Teškoće u poslovnim i emotivnim partnerstvima, mogući prekidi.

BIK – Merkur u polju partnerstava svake vrste, sudskih procesa i javnosti, kao i u polju koje vlada zdravljem, poslovnom svakodnevicom  i odnosima sa kolegama – Nerazumevanje u partnerskim odnosima, nagli preokreti, mogući prekidi, sumnjičavost i ljubomora. Pogoršanje poslovne atmosfere, teškoće u komunikaciji sa saradnicima.

BLIZANCI – Merkur u polju koje vlada zdravljem, poslovnom svakodnevicom i odnosima sa kolegama, kao i u polju koje je zaduženo za ljubav, zadovoljstvo, hobije, sport, kreativnost, decu – Napetost u poslovnom okruženju, veliki mentalno fizički stres koji se može odraziti na zdravlje. Nemogućnost ostvarenja ljubavnih želja, povratak osoba iz prošlosti za još jednu „turu“ karmičkih dugova.

RAK – Merkur u polju koje vlada ljubavlju, zadovoljstvom, hobijima, decom kao i u polju koje je zaduženo za porodicu, stabilnost, dom – Brige oko ukućana, naročito oko dece, teškoće jednom od roditelja. Osećaj neispunjenosti, nezadovoljstva i sporosti u emotivnim dešavanjima, slabija komunikacija sa onima koje simpatišete. Povratak osoba iz prošlosti.

LAV – Merkur u polju koje vlada domom, porodicom, stabilnošću kao i u polju koje je zaduženo za komunikaciju, dogovore, okolinu, kraća putovanja, rodbinu – Teškoće jednom od roditelja i u privatnom poslu, problemi u saobraćaju. Komplikovani i zahtevni odnosi sa onima koji su vam najbliži. Problemi sa papirologijom, kaznama, automobilom.

DEVICA – Merkur u polju koje vlada komunikacijom, dogovorima, okolinom, kraćim putovanjima, rodbinom kao i u polju koje je zaduženo za finansijsku stabilnost – Dogovori kasne, problemi i nerazumevanje u komunikaciji. Otežane isplate, nagomilavanje računa i dugova, moguće kazne ili čak prinudne naplate.

VAGA – Merkur u polju koje vlada finansijskom stabilnošću kao i u polju ličnosti – Teškoće prilikom naplate potraživanja, kašnjenja isplata, nagli prilivi i još nagliji troškovi, komplikacije prilikom pozajmica ili kreditiranja. Neke stvari koje dugo čuvate u sebi konačno ćete izgovoriti, ali to može uticati na stabilnost u vašim emotivnim, porodičnim i poslovnim relacijama.

ŠKORPIJA – Merkur u polju ličnosti kao i u polju podsvesti, tajni, snova, skrivenog – Jaka osetljivost i sumnjičavost, ne verujete nikome, sve preispitujete i analizirate, intuicija je uključena do maksimuma. Dobijate čudne poruke kroz snove, problemi sa spavanjem, nesanica. Naglašena ljubomora i posesivnost, ali isto tako – mogućnost ulaska u vrlo komplikovanu tajnu vezu.

STRELAC – Merkur u polju podsvesti, tajni, snova, skrivenog kao i u polju koje je zaduženo za vaše prijatelje, društvene konekcije. Neka pitanja i problemi vas mentalno opterećuju, pa je moguć problem sa spavanjem. Sumnja u partnerovu iskrenost. Ideje koje imate i koje pokušavate da realizujete izuzetno se sporo ostvaruju. Mogući problemi sa prijateljima, čak i prekidi odnosa sa nekima od njih.

JARAC – Merkur u polju prijatelja i društvenih konekcija kao i u polju koje je zaduženo za karijeru, uspeh, nadređene, bračni i emotivni status – Možete biti zabrinuti za nekog od prijatelja, nagle promene i iznenađenja koja vam isti priređuju, nova poznanstva preko društvenih mreža. Teškoće u poslovnom segmentu, lošiji odnosi sa autoritetima.

VODOLIJA – Merkur u polju karijere, uspeha, nadređenih, bračnog i emotivnog statusa kao i u polju koje je zaduženo za životnu filozofiju, veru, putovanja, inostranstvo, sudbinsko polje – Napetost u poslovnoj sferi i u odnosima sa autoritetima, neprijatne i iznenadne informacije i preokreti. Isto tako – papirološki problemi ili oni u dogovorima koji vas koče u ostvarenju želja.

RIBE – Merkur u polju životne filozofije, vere, putovanja, inostranstva, sudbinsko polje kao i u polju koje je zaduženo za krize, promene, tuđ novac, nasledstva – Iznenadna putovanja, ali i problemi na istima – naročito papirološki. Ukoliko idete na put dogovora radi – moguće je da nećete ostvariti uspeh koji želite. Teškoće u finansijskom segmentu, obaveze i računi sa čijim ste plaćanjem zakasnili, kazne.

Voli vas vaša Venera sa papilotnom <3 <3 <3